VEGAN KOZMETİK

Vegan Kozmetik

VEGAN KOZMETİK

Doğal olanı tercih etmek artık bir yaşam biçimi . Bu sebeple doğal kozmetiğe de artık fazlaca bir yönelim gerçekleşmeye başlıyor. Vegan, doğal ifadeleri adı altında toplanan bu ürünlerin daha birçok farklı işlevleri bulunuyor . Doğal cilt bakımı yani vegan kozmetik artık favori ürünler arasında. Doğal ve vegan kozmetiğin birbirinden farkları neler? Cruelty-Free kozmetik nedir?

 

Cruelty-Free, Türkçemizde en sade haliyle “eziyetsiz, zulüme uğramayan ” şeklinde çevrilmektedir. Bu ifadenin logosu ise küçük bir tavşan. Logosu üzerinde  bulunan ürünlerin ambalajarına bakıldığında bu ürünün üretim aşamasında herhangi bir aşamasında hayvan türlerinin üzerinde kesinlikle deney yapılmadığı ifade edilir.
 

Fakat bu ürünlerin kesinlikle vegan bir ürün olduğu anlamını da taşımaz . Cruelty-free logosunu sunan ürünlerin yalnızca hayvanlar üzerinde deney yapmıyor amacı ile ambalajlarda belirtmek amacıyla kullanılmaktadır.

 

Vegan kozmetik Ne Demektir?

Vegan kozmetik, hayvansal ya da hayvanların sıvılarından elde edilen hiçbir içeriği içeriğinde bulundurmayan kozmetik ürünler olarak ifade edilir.

 

Vegan ve vejetaryen olarak adlandırılan ürünler arasında da büyük bir fark vardır. Vejeteryan kozmetik ürünlerine bakıldığında hayvanlardan elde edilen birçok bileşen içerikleri formüllerinde barınabilir. Fakat ürün gruplarına bakıldığında hayvanlar üzerinde kesinlikle test yapılmaz. Yani bu ürünler cruelty-free ürünler olarak adlandırılır.

 

Peki Organik Kozmetik Ne Demek?

 

Doğal kozmetik ile aynı anlamda ifade edilse de aslında ikisi çok farklı anlamlar taşımaktadır. Organik kozmetik ürünleri içerisinde herhangi bir kimyasal içerik kullanılmaz. Ürünlerin üretiminden tüketimi aşamasına kadar gelen süreç içerisinde her adımda sertifikalı tarımsal üretim süreçlerini gerçekleştirmek zorunludur.

 

Ürün İçeriğinde zararlı kimyasalların yer almadığı , ilgili yetkililer tarafından da organik olduğu lisanslanmış olan ürünler organik kozmetik ürünler olarak adlandırılır . Bunun yanında da organik kozmetik ürünlerinin yalnızca ürün formulü değil, üretim koşulları ve üretim alanınında organik ürünler şartlarına uygun olmalıdır.Burada şuna da dikkat etmek lazım, bir içeriğin organik olmaması mutlaka kansorejen maddeler barındırdığı anlamını da taşımaz. Organik olması yalnızca, ürünlerin üretim aşamasına dair bilgileri aktarmaktadır.

 

İçeriğinde belirli bir orandan fazlası organik bileşenler ile üretilen ürünler “organik ürün” olarak kabul edilmektedir. Yetkili kurumlar tarafından belirlenmiş olan bu oranlar ürünlerin tipine göre değişiklik göstermektedir. Bu oranlar ülke kurallarına göre değişebilir.

 

Doğal ve organik ürünler koruyucu içermedikleri sebebi ile kısa süre içinde tüketilmeleri gerekmektedir. Organik kozmetik firmalarına ait , ürün paketlerinin üzerinde son kullanma tarihlerine mutlaka bakılması gerekmektedir.

 

Doğal kozmetik firmaları, içeriklerini bitkisel bileşenler ile tasarlanan , cilt bariyeri için kötü sonuçları doğurabilecek olan içerikleri barındırmayan firmalar bulunmaktadır . Doğa dostu olan bu kozmetikler ürünler , hayvansal kökenli doğal hammaddelerden üretilen ürünler doğal kozmetiğin parçasıdır. Elbette bu yüzden veganlık şartları karşılanmaz. Boya, silikon, parafin ve diğer rafine ürünleri, gibi kimyasal içerikler doğal kozmetik ürünlerde kesinlikle bulunmaz.

 

Doğal kozmetik firmaları üretim aşamalarında hiç bir şekilde hayvanlar üzerinde test yapılması söz konusu olamaz. Ama yine de doğal olarak piyasada yer alan ürünlerin kontrollerinin yapılması önemlidir.

 

Bu arada önemle dikkat edilmesi gereken nokta organik veya doğal ürün ibaresi yer almayan ürünlerin ürünlerin zararlı veya insan sağlığının olumsuz etkilenmesine sebep olacak ürünler değildir. Bu firmalar Dünya Sağlık Örgütü’nün onay verdiği kimyasal içerikler içeğinde barındırmaktadır. Bu bileşenlerin miktarları kesinlikle insan sağlığı için zararsızdır. Bu söz konusu olan bileşenler ürünlerin uzun ömürlü olmasını sağlamaktadır.

 

Doğal yaşama ve de hayvanların yaşam hakkına saygı göstermenin önemi gün geçtikçe dünya genelinde geniş kitleler tarafından fark edilerek önemseniyor. Bu durumda da konu hakkında her yerde yeterli duyarlılığın gösterildiğini söylemek ne yazık ki mümkün değil. Burada yaşam tarzını veganlık felsefesi üzerine kuran birçok makyaj kullanıcısının vegan bileşenli ürünleri kullanma hususunda ki farkındalığı giderek artmaktadır .

 

Vegan kozmetik firmalarının öncü isimlerden biri olan firma, müşterilerine vegan formüller içeren oldukça geniş bir ürün kategorisi sunmaktadır. Hatta bu firmalar gibi başka firmaların koleksiyonlarında yer alan vegan kozmetik ürünleri tercih edilerek en ideal tüm makyaj uygulamalarını kusursuz bir şekilde yapılması mümkündür. Kozmetiğin her aşamasında tercih edilen farklı malzemelerin vegan yaşam stiline göre içerikleri, vegan firmalar sayesinde güvenli bir kullanım imkanı sağlanır. “Vegan Ne Demek , Vegan Nedir? Vegan Kozmetik Olur mu? "bu beslenme ve yaşam stilini daha yakından tanımamızı sağlayacak olan soruların yanıtlarına hep birlikte bakalım hem de vegan ve doğal olan bileşenlerin bulunduğu bu ürünleri daha yakından tanıyalım.

 

Vegan Ne Demektir ?

İlk aşamada veganlık nedir? sorusuna yanıt verilmesi gerekiyor. Ancak bu yaşam şekli henüz insanlar tarafından tam anlaşılmış bir konu değil. Bu da bu konunveganlık boyutunu hem de vegan ürünleri daha yakından anlamayı hem de vegan ürünlerin kullanımının anlamayı da oldukça zorlaştıran bir durum.

 

Vegan kavramı, bir diğer ismi ile veganizm, hayvansal ürünlerin ve de hayvanlardan elde edilen tüm bileşenler sahip ürünleri tüketmeyi reddeden kişilerin hayat biçimlerini tanımlamaktadır.

 

Vegan insanlar, hayvansal tüm ürünlerin tüketilmesi ile oluşturulan felsefi şekillerinin doğa da bulunan tüm canlıların geri dönülemez sonuçlarının doğaya zararlar vereceği düşünülmektedir. Vejetaryen olan insanlar ise sadece hayvansal ürünlerin tüketimini tercih etmezken , vegan olan insanlar hayvanlar ile elde edilen bir bileşeni barınması ürünlerin tamamından uzak durulmaya çalıştıkları analmını taşır. Bu noktada da akıl karışıklığının ortaya çıkmasına sebep olacaktır. Mesela , vegan gıda herkesin kolaylıkla anlayabileceği bir ürün. Çünkü gıdaların birçoğunun içeriğinde normalde hayvansal katkılar bulunmaktadır. Veganlaraçın diğer gruplardan ayrılması insanlar tarafından farklı gelmemektedir. Fakat vegan insanlar hayvanların insanların hayatı için kullanılmalarına tamamen karşı oldukları için, hayvansal gıda bulunan hiçbir ürünü tüketmemektedir.

 

Vegan stilinin en dikkat çekici olan kısmı ise vegan insanların, vegan beslenme stili olduğu için genel düşünce sadece besinler üzerine kurulu gibi gözükse de veganizm, sadece beslenme üzerine kurulu olan bir felsefi düşünce değil. Veganizm kendi içerisinde büyük koşulu olan, başlı başına bir yaşam biçimidir.

 

Vegan beslenme olarak da bilinen beslenme şekli dışında vegan insanların hayatlarının hiçbir noktasında hayvansal kaynaklı içerikler yer almıyor. Mesela , gerçek yünden yapılan kıyafetleri tercih etmiyor veya hayvan içerikli maddeler barındıran kozmetik ürünlerini tercih etmemeye çalışıyor. Yani veganizme uymak olayları çok daha duygusal bir çerçeveden ele almayı ve doğal yaşamı korumayı hayvanlar ile doğanın saygısı üzerine büyük dikkati gerektiriyor.

 

Vegan Ürün

Vegan ürün; formülü içerisinde , direk veya dolaylı yollardan , hayvanlar aracılığı ile elde edilen hiçbir içeriği barındırmayan ürünler anlamına gelmektedir . Fakat ne yazık ki vegan olan tüm ürünlere ulaşmak tahmin edildiği kadar kolay bir durum. Vegan yaşamın her alanında kullanılmak zorunda olan hayvansal ürünlerin bileşenlerinin sayısı bir hayli fazla bir şekilde bulunmaktadır.

 

Vegan beslenme hususunda en ön planda olan besinlere bakıldığınsa ise ; süt, yumurta,et bal, deri,sucuk, peynir gibi temel gıdalar. Ayrıca bu gıdaların yanında işlenmiş olan tüm paketli gıdaların hemen hemen hepsinin içerisinde hayvansal maddeler yer alması sebebi ile bu gibi yiyeceklerin de vegan insanlar tarafından tercih edilmiy. Vegan yaşam felsefesini benimseyen kişiler tüm bu gıdaların bitkisel kaynaklı olan alternatiflerine yöneliyor.

 

Giyim, gıda ve kozmetik gibi farklı kategori de hayvan kaynaklı bileşenler sıklıkla kullanılmaktadır . Bu da son dönemlerde insanların bu konuda farkındalığını göz önüne alan ve doğal tarzda ki ürünleri ortaya çıkaran farklı firmalar bulunur . İşte bunlardan en önemlisi de ünlü markalar Vegan kozmetik ürünlerinin öncüleri arasında yer alan birçok marka , insanların yaşam tarzlarının günlük kullanımlara uygun halen gelmesini kolaylaştırıyor.

 

Deminden beri bahsettiğimiz gibi, vegan stili bile henüz insanlar tarafından anlaşılabilmiş değil. Böyle bir durumda da bu konu ile kozmetik sektörü arasında bir bağlantı kurmak da çok zor. Bu sebepten ötürü de bu konu hakkında ilişkiden söz etmekte de büyük fayda bulunmaktadır.

 

Birçok makyaj markası üretim aşamasında hazırlanması ve de geliştirilmesi için hayvanların üzerinde çeşitli deneyler yapmaktadır. Vegan felsefe doğrultusunda da geliştirilmiş olan tüm ürünlerin kozmetik ürünleri de bu noktada devreye girmektedir.

 

Özellikle , başta vegan ünlüler olmak üzere, bir çok insan; makyaj ürünleri gibi insanların temel ihtiyaçları içerisinde olmayan bir konu da , vegan bileşenli ürünler tercih edilmektedir. Böylelikle de hayvanlar üzerinde test yapmakta olan makyaj markalarına destek verilmemektedir. Bu durumda da hem ilkeler hem de hayvanları korumuş oluyorlar.

 

Vegan Kozmetik firmaları tarafından hazırlanmış olan hiçbir üründe hayvanlar üzerinde test yapılması söz konusu olmamaktadır. Bu sebeple de kozmetik ürünlerinin yani makyaj malzemelerinin tümü, “cruelty-free” ibaresi taşımaktadır . Vegan adı altında makyaj malzemelerinin ise genelinde hiçbir hayvansal ürün kullanılmadığı na dair bir ibare bulunmaktadır.

 

Cruelty Free Sertifikası

Bu hususta da cruelty-free sertifikasına da göz atmak lazım . Cruelty-free, PETA iş birliği sayesinde hayvanlar üzerinde ki etkilerinde asla test ve deney tercihi yapılmayan markaların alabildiği bir sertifika türüdür. PETA tarafından tasdiklenen cruelty-free sertifikaları sayesinde hayvanlar üzerinde deneylerin olmadığını kanıtlayan ve bunu insanlara duyuran bir marka olarak bu farkındalığı uygulanacak olması sağlıklılığını ifade etmektedir.

 

Makyaj ürünleri genel anlamda makyaj severlerin vücutlarında ; tırnak,dudak, saç, göz, koku gibi vücudun değişik bölgelerine uygulanmak amacı ile hazırlanan, değiştirmek için kullanılan maddeler olarak adlandırılmaktadır . Tercih edilen kozmetik ürünlerin geneli içeriğinde ne olduğunu bilmemiz gerekmektedir. İçerikler hususunda bilgimiz olmayan bu malzemeleri TV de görülen reklamlarda belirtilen özelliklere göre seçeriz Çoğu kozmetik ürünleri vücutlarda memnun olmadığı kısımları örtmek veya daha tercih edilen bir hale getirmek üzere pazarlama aşamasına getirir.

 

Kozmetik Ürünlerin Vegan Olması Anlamına Gelir

Makyaj ürünlerinin vegan olması, hayvansal veya hayvanlardan elde edilen hiçbir formülün ürün içeriğindeki formülde bulunmaması ve ürünlerin hayvanlar üzerinde test edilmemesi gerekir. Vejetaryen kozmetik ürünlerinde ise hayvanlardan direkn yollardan elde edilen içerikler bulunabilmektedir . Fakat bundan dolayı hayvanlar üzerinde test yapılması söz konusu olmamaktadır. Satın alınan ürünlerin ürünlerin vegan olması hem insan sağlığı için hem hayvanların sağlığı için hem de çevre sağlığı açısından oldukça önemlidir.

 

Vegan Olmayan Kozmetik Ürünleri İçerisinde ki Maddeler

 Tallow

 En çok kozmetikre kullanılan maddedir. Sığır ve koyun etinin yağından elde edilir. Hayvan vücutlarının kaynatılmasıyla üretimi yapılır. Kozmetik alanında; mum, fondöten, sabun, dudak kremi, tıraş köpüğü gibi birçok üründe hammadde olarak kullanılır.

 

Jelatin

Et ve et ürünleri endüstrisinin arka planında kalan haşlanmış deri,bağ doku, boynuz ve kemiklerden elde edilmektedir . Kozmetik malzemelerin kolajen adı altında jel gibi olması sağlanması için kullanılır. Özellikle kremsi ürünler de ve de tırnak bakım ürünlerinde karşımıza çıkmaktadır.

 

Kolajen

 Tavuk ayağı, hayvan omuriliği ve hayvanların boynuzlarından elde edilmektedir.

 

Lanolin

 Yünlü hayvanların yani; koyun, keçi gibi hayvanların postlarından gelen suyun itilmesi için yünlerin arasında üretmiş olduğu su geçirmez yağlı maddeyi ifade eder . Özellikle de bakım ürünlerinde ve sağlık sektörlerinde yumuşatıcı ve deri yağlandırıcı olarak kullanımı tercih edilmektedir.

 

Kozmetik Ürünler İçin Yapılan Deneyler

İnsanlara sunulmakta olan her ürün birçok test ve AR-GE araştırması vardır. Makyaj ürünlerin de insanlara ulaşmadan öncesine de hayvanların üzerinde uzun yıllar sürmekte olan testler yapılmaktadır. Hayvanlar bu araştırmalar sebebi ile birçok acı çektikleri için ve de hayatların tamamını bir kafeste geçirmeleri yüzünden eziyet çekmektedir. Hayvanların bu gibi zulümler sırasında ölmesi veya sakat kalması ölene kadar ki aşama da sürekli olarak işkencelerle yaşamak durumunda kalmaktadır. AB tarafından 2004 yılın da yayınlamış olan Kozmetik Regülasyonu kararı ile, tüm üye olan devletler kozmetik ürünlerin kontrol testleri hariç olmak üzere tüm hayvanlar üzerinde test edilmesini yasaklamıştır Bu sayede de 2009 yılından beri ürünlerin tüm formüllerini de kapsamış durumda fakat hala bu durumu gizlilikle sürdüren birçok firma varlığını sürdürmektedir. Bu sebepten ötürü de hayvanların canlarını korumak bizlerin vicdanına kalmış bir meseledir.

 

Vegan Kozmetik Ürünleri Hayvanlar Üzerinde Test Ediliyor mu?

 

Bazı ürünlerde ne yazık ki evet bazılarında ise değil. Ürünlerin vegan olması hayvanlar üzerinde test edilmeyeceği anlamını taşımaz. Deney için hayvanlara yapılan zulümlere ortak olmamak için satın alınan ve satın alınacak olan ürünlerin markalarına air detaylı bir araştırma yapılması gerekiyor.

 

Kozmetikte yaygın olarak hangi hayvansal maddeler kullanılmaktadır ?

 

Kozmetik sektöründe yaygın olarak kullanımı tercih edilen hayvan bileşeni arasında; karmin, keratin, kollajen,lanolin elastin, hayvandan elde edilen gliserin iipek, süt türevleri, salyangoz sümüğü ve daha fazla birçok hammadde bulunmaktadır.

 

Hayvanlar ve Böcekler Test Aşamalarında Ölüyor mu?

 

Makyaj da kullanılmak üzere elde edilen hayvansal içerikler, canlı ya da öldürülmüş olan hayvanlardan elde edilmektedir. Et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri endüstrisinin bir yan ürünü olarak elde edilmektedir. Bu da ne yazık ki hayvan ile böceklerin öldürüldüğü anlamına gelmektedir.

 

Bir ürünün veya kozmetik ürününün gerçekten vegan koşullara uygun olup olmadığını nasıl anlarım?

 

Vegan lisanslı bir logoya sahip olup olmadığını kontrol edin.
 

İçerik bölümünü okuyun ve bu listelerde herhangi bir hayvansal içerik var ise bu üründen kaçının.

 

Firmanın web sitesinde yer alan SSS bölümünü mutlaka kontrol edin ya da şirket bilgilerine ulaşarak bizzat onlardan bilgi alın.

 

Her zaman vegan ürünler güvenli değildir . Çoğu vegan ürün doğal olarak bitki kaynaklarından üretilirken bazı ürünleri sentezlenebilir ya da laboratuar ortamında üretebilmektedir. Böylelikle de doğal ya da organik kaynaklı olmaktan uzak bir çok ürün bulunmaktadır. Kozmetik firmaları , doğal, bitki katkılı olan bileşenlerden daha ucuz olmaları sebebi ile de için sentetik içeriklerin kullanımı tercih edilmektedir.

 

Veganlar insanların düşüncesinde , doğada yaşayan canlıların yaşamları önemsenir, Özellikle hayvanların ve böceklerin; gıda, kozmetik, tekstil, ev eşyası gibi alanlarda kullanılmasına karşı olan bir felsefe biçimini kabul edilir. Genelde bitki bazlı beslenmeyi temel alan bu düşünce , bir hayvanın etinden, sütünden ya da yününden yararlanma fikrini büyük bir tepki ile reddeder. Hatta bal da dahil olmak üzere tüm hayvansal kaynaklı ürünleri kabul etmezler.

 

 Özetle ; et ve et ürünleri, süt ve ürünleri, balık ürünleri, bal, yumurta gibi hayvansal temalı besinler tüketilmez, hayvansal kaynaklı olan tüm maddeleri içeren kozmetik, ev eşyası gibi birçok ürün kullanılmamaktadır. Doğa da yaşayan hayvanların eğlence, sağlık,Kozmetik amacı ile kullanıldığı tüm etkinlikleri reddeden ve karşı duran kişilere vegan denir.

 

Veganlığın Tarihsel Gelişimi?

 

Vegan insanlar olarak vejetaryenliğin bir alt kategorisidir. Eskiden bilindiğinden daha eski bir tarihe sahip olan vejetaryen kavramı özellikle de 1830 tarihlerinde ilk kez kullanılmıştır. Genel açıdan hayvansal gıdaları tüketmeyen ve de çiğ gıda diyeti uygulanma olarak bilinmektedir.

 

Vegan beslenme felsefesi ise 1944 yılında “The Vegan Society” nin kurulumu ile adından söz ettirmeye başlanmıştır. İlk olaraktq 1838 yılında kullanıldığı görülmektedir. Vegan kelimesi vegan topluluğunun kurulumundan önce de kullanılmış olsa da tam olarak 1949 yılında tanımı yapılmıştır.

 

Vegan İnsanlar Hangi Gıdaları Tüketemez?

 

Vegan insanlar, beslenme kurallarında temel anlayış bilindiği gibi hayvansal içerikli olan tüm gıdaların tüketilmemesine sahip bir beslenme biçimidir.

 

Veganların Asla Tüketmemesi Gereken İçerikler

 

Et ve kümes hayvanları: Sığır, kuzu,dana, at, sakatat, tavuk, hindi, kaz,horoz, ördek, bıldırcın, domuz,koyun, keçi

 

Balık ve deniz ürünleri: Balık çeşitleri , karides, midye, yengeç, ıstakoz

 

Süt Ürünleri: Yoğurt,süt, peynir, tereyağı, krema, labne

 

Yumurta

 

Arı ürünleri: Bal, arı sütü, arı poleni

 

Vegan Olan İnsanların Ürünlerde Kontrol Etmesi Gereken Kimyasallar

 

 E120 Karmin, E542 Yenilebilir Kemik Fosfatı, E631 Sodyum İnosinat, E901 Bal Mumu, E904 Şelak, E910 L-Cysteine, E920 L-Cysteine Hidroklorür, E921 L-Cysteine Hidroklorür Monohidrat,

 

Kozmetik Bakımında Vegan Ürünler
 

Vücut bakımında krem, losyon, yağ, serum, maske ya da temizleyici ürünlerden, bakım sularına kadar birbirinden farklı alanda ürünler bulunmaktadır. Bu kullanılan ürünlerin, hangi birinin daha doğal içerikli ve hayvanlara zarar vermeden yapılma özelliğine sahip olduğu konusunda detaylı bir araştırma yapılması söz konusu olmalıdır.

Çünkü birçok ürünlerin içeriğine bakılması ihmal edilerek , yalnızca özellikleri sayesinde satın alımı yapılmaktadır.

 

Cilt bakımının yapılması , ürünün kullanımının iyi gelmesi ve de canlı bir görünüm elde etmenin başlanması için ise yeterli olarak görülmektedir. Satın alım aşamasında o ürünün üretim aşamalarında meydana gelen ve yaşanan hayvan zulümleri, çevre kirlilikleri ya da sağlık problemleri konusu çoğu zaman akıllardan çıkabiliyor. Fakat bu konu da gerçekten dikkat edilmesi gereken konular Veganlığın başında geliyor.

 

Cilt bakımı ritüelleri nerede ise, haftada en az 2 kez yapılması tercih edilen bir rutin olabilir. Bu rutinlerin yerine getirilmesi aşamasında kullanılan ürünlerin vücuda olan uyumluluğu çok önemlidir. Ancak bunun yanında da, cilt bakım içeriklerinin vegan sertifikalı olması da çok önemlidir . Cilt bakım markalarının vegan özellikte olması, o ürünlerin üretim aşamalarında hiçbir şekilde hayvanlar üzerinde test yapılmadığı ve de hayvanlara zulmedilmediği anlamını taşır. Ürünlerin içeriğinde hayvansal içeriklerin bulunmadığı konusunda bir işarettir. Vücut bakım ürünlerinin vegan içeriğe sahip olması çok önemlidir çünkü hem böceklerin hem de hayvanların yaşama haklarına olumsuz şekilde dokunacak olan tüm durumlardan uzak kalmalıyız. Biz insanlar gibi hayvanlar da, böcekler de birer canlıdır. Elbette doğası gereği kendi yaşamlarını sürdürme ve rahat etme zorunluluğu vardır. Yalnızca bir ürünün test edilmesi amacı ile hayvanların ve böceklerin görmüş oldukları eziyetlere hepimiz çok üzülüyoruz. Bu sebeple de , erkak ya da kadın farketmeksizin her yaşta önemli bir yere sahip olduklarıncilt bakım rutinlerin gerçekleştirilmesinde vegan ürünlerin tercih yapılması çok önemlidir.

 

Vegan türevlerinde diğer ürünlere göre fiyat maalesef biraz daha pahalı olmaktadır . Fakat ucuzluk sebebi ile vegan olmayan ürünlerin tercih edilmesi konusu yerine, içerisinde hayvansal içerik bulunmayan hem insan sağlığını hem de doğa da yer alan tüm canlıların sağlığının korunması için önemli olan ürünlerin tercih edilmesi çok daha doğru bir tercih olacaktır.
 

Burada dikkat edilmesi gereken bir önemli konuya tekrar değinilmesi lazım. Söz konusu olan kozmetik ürünlerin hayvanlar üzerinde test yapılmak sureti ile üretilmediğini anlamamızn için, o ürünün “Cruelty-free” logosu içerip içermediğine dikkat etmemiz gerekiyordu. Ancak, kozmetik ürünlerinin üzerinde yer alan bu simge , ürünün gerçekten vegan içeriğe sahip olduğunun kanıtı anlamını taşımaz . Bu sebepten ötürü de satın alım işleminden önce detaylı olarak veganlık konusunda araştırma yapılması gerekmektedir. Bazı simgeler ile ürünlerin vegan olup olmadığını anlaşılabilir. Ancak tüm simgelerin yüzde yüz doğruluk ifade ettiği anlamı taşınmaz. Bu konu da doğruluğun anlaşılması için vegan kozmetik içeriği okunması şiddetle tavsiye edilir.

 

Bu detaylarla birlikte, bazı web sitelerinde yer alan hayvanlar üzerinde test yapılmayan ve de tamamen vegan olan firmalar ile bu firmaların ürünlerinin listeleri incelenebilir. Bu konuda makyaj malzemeleri ve diğer tüm kozmetik ürünlerin tercihlerinin yapılması ve tercihlerin bu ürünlerden yana kullanılması önemlidir.

 

Vegan kozmetik ne demek? Vegan olduğu söylenen hiç bir ürün hiçbir şekilde hayvansal içerik ya da hayvansal kaynaklı bileşen içermez. Birçok ürün için “Vegandır” ibaresi aynı zamanda da bir mamülün hayvanlar ve böcekler üzerinde test edilmediği anlamını ifade etmektedir.

 

Vegan olmayan ürünlerde bulunan ve yaygın olarak hayvansal kaynaklı ürünlerin içerisinde hangi bileşenler yer alır?

 

l Bal

 

l Balmumu

 

l Yün yağı

 

l Köpekbalığı karaciğer yağı

 

l Jelatin

 

l İnek idrarı

 

l Amber

 

l Plasenta

Vegan kozmetikler nelerdir? Vegan kozmetikler, yy.dan beri kozmetik ürünlerin de yer alma birkaç yapay bileşen içermektedir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli konu, vegan kozmetiklerin hayvansal kaynaklı maddeler içermemesidir.

 

Vegan kozmetik, Vejetaryen olan kozmetik ürünlerinin , bir hayvanın parçası olan bileşenleri içermemesidir. Bununla yanında da bal, albümen, süt, et maddesi gibi bir çok hayvan tarafından yapılmış bileşenleri içerebilmektedir.

 

Hayvanların ve böceklerin zarara uğramadan insanların güzel kalması ve kendilerine bakması mümkündür. Hayvanlar ve böcekler üzerinde deney yapma tercihinde bulunmayan markalar ayrıca ürünlerinde dolaylı veya direkt olarak da hayvanlardan ya da böceklerden elde edilen içerikler kullanmayan ürünleri de bulunmaktadır. Fakat bir kozmetik malzemenin ‘vegan’ olması için özelliğinden ödün vermesi zorunluluğu bulunmuyor. Bu durumda ne yazık ki vegan makyajın karşılaştığı en büyük ön yargılardan biridir. Yani vegan olan bir kozmetik ürünü, birçok fayda sağlayabilir.

 

Vegan olan bir kozmetik malzemenin , herhangi bir hayvansal ya da böceksel içerik, hayvansal kaynaklı içerik içermemesi gerekir. Buna bal, lanolin, kolajen, albümen, karmin, kolesterol, jelatin, süt ürünleri ve diğer tüm hayvansal ve böcek ürünleri de dahildir.

 

Fakat bu durum bunlarla sınırlı değildir. Birçok insan için “vegan” terimi aynı zamanda bir mamülün hayvanlar üzerinde test yapılmadığı anlamını da taşımaktadır. Bu sözcük düzenlemeye tabi olmadığı için, genel bir ifade ile ürünlerin hayvansal içerik içeri içermediğini belirtmek amacı ile kullanılır. Hayvanlar ve böcekler üzerinde yapılan testler ile edilen ürünlerin “vegan” olduğu iddia edilmesi söz konusudur. Anacak bu konuda çok önemli bir husustur.
 

Eziyet içermeyen ve genel de vegan bir ürün alternatifi sunan birçok kozmetik firması bulunuyor . Bu firmalar genel de insanlara tam olarak hangi ürünlerin ve kategori de yer alan ürünlerin vegan olduğunu söylemek ve ürünlerinde bunları belirtmekten mutluluk duyarlar. Bazı kozmetik firmaları içerik konusunda sizlere net bir yanıt vermekten kaçınıyorlarsa , o firmaların ürünlerinden kaçınmak en iyisi olacaktır.
 

Hayvan ve Böcek Eziyeti İçermeyen Kozmetikler Nelerdir?

Bir kozmetik markasının hayvan ve böcek eziyetinin içerilmemesi için, kozmetik ürünlerinin formülüze edilmese herhangi bir aşamasında hiçbir hayvan testinin yapılmamalsı gerekir. Fakat , bir ürün hayvansal teste tabi olmasa da vegan olmayabilir.


canlı destek